Vestingstad ‘s-Heerenberg

Zoals de meeste wel weten heeft ‘s-Heerenberg stadsrechten. Willem I van den Bergh schonk deze in 1379, ook is ‘s-Heerenberg een vestingstad. Wat is een vestingstad nou eigenlijk? Vestingsteden zijn steden die van de 15e tot de 18e eeuw versterkt werden met muren, wallen, bastions en andere verdedigingswerken. Deze moesten de burgerbevolking beschermen tegen aanvallen en indringers van buitenaf. De vestingstad ’s-Heerenberg kent een rijke historie en dat gaan we hier kort vertellen.

Het imposante, uit de 12e eeuw daterende, kasteel Huis Bergh, vormt nog steeds het historische middelpunt van deze middeleeuwse stad. Door de locatie van het imposante kasteel, mag ’s-Heerenberg zich trots ‘kasteelstad’ noemen.

Niet alleen het kasteel vormt een levende herinnering van de late middeleeuwen. In ‘s-Heerenberg zijn ook nog een aantal gebouwen uit de 14e en 15e eeuw bewaard gebleven. Zoals het Raethuys, de Munt, de voormalige Pancratiuskerk en de Boetselaersborg. Ook zijn er nog resten van de eeuwenoude vestingmuur te zien.

Het komt niet alleen in de bouwwerken naar voren dat vestingstad ‘s-Heerenberg een historie heeft. Het historische verleden heeft ook genoeg verhalen te vertellen over Adela van Hamaland, Constantinus de Monte (stamvader van het adelgeslacht van den Bergh), de graven van den Bergh en natuurlijk de heks Mechteld ten Ham. Hun verhalen zijn en blijven tot de dag van vandaag verteld en vertoond worden in het Stadsmuseum, het kasteel Huis Bergh en het Raethuys. De gidsen van het Stadsmuseum, gekleed in middeleeuwse kostuums, nemen bezoekers graag mee terug in de tijd waarop die verhalen en sagen het licht zagen.

Bron: www.vestingsteden.nl

245 Views
Scroll naar boven
Close
Tags