’t Raethuys van ‘s-Heerenberg

Het ‘Nije Reathuijs’ Stadshuis is gebouwd in 1531 als opvolger van het ‘Ailde Reathuijs’ wat zich iets verderop bevond. Hier werden belangrijke vergaderingen gehouden door de gemeente, de rijke boeren die hun eigen grond bezaten en hier werd niet alleen voor de stad maar ook voor het Berghse gebied recht gesproken. In de kelder bevond zich een gevangenis.

Boven aan de torenspits hangt een prachtige klok. Oorspronkelijk hing er nog een klok in de toren. Deze klok is afgestaan aan de rooms-katholieken en vervangen door de klok die zich nu in te torengevel bevindt. Vermoedelijk is de tweede klok in de rooms-katholieke kerk in het dorpje Wijnbergen, een dorpje onder Doetinchem, terecht gekomen. De klokken werden vroeger gebruikt om de burgers bijeen te roepen voor bijvoorbeeld rampen en bijeenkomsten.

Tegenwoordig heeft het Stadhuis nog maar een beperkte functie. De gemeente van ‘s-Heerenberg bevindt zich nu in didam. Sinds 2018 is het gemeentehuis het onderkomen van de Heemkundekring Bergh geworden. In het zelfde jaar is het schitterende gebouw gerenoveerd en zijn er verschillende ruimtes opgeknapt. Vele ruimtes worden verhuurd voor verschillende doeleinde.

Indeling:

Museum; Begane grond + 1e verdieping:
Een gedeelte van het pand is ingericht als museum. Hier kunt u een collectie van bijzondere vondsten en foto’s vinden over de geschiedenis van het voormalige land van Bergh.

Trouwzaal; 1e verdieping:
In het monumentale pand zijn al meer dan duizenden huwelijken gesloten en dit gaat maar door. U trouwt in een romantische setting wat wordt gecreëerd door het middeleeuwse karakter van de zaal. Tevens wordt deze zaal gebruikt voor lezingen en presentaties.

Burgemeesterkamer; 1e verdieping:
In deze kamer hebben eeuwen lang burgemeesters en wethouders vergaderd. Nu wordt deze kamer verhuurd voor bijeenkomsten of vergaderingen voor maximaal 8 personen.

Raadzaal; 2de verdieping:
Deze zaal is qua interieur niks veranderd. De zaal is uitstekend geschikt voor workshops, vergaderingen, bijeenkomsten voor maximaal 20 personen.

Thobenzaal; 2de verdieping:
Hier vindt u een uitgebreide bibliotheek en een streekarchief. De heemkundekring houdt zich hier op diverse gebieden bezig met de geschiedenis en het heden van de historische stad.

Locatie:

Stadhuis
Hofstraat 1
7041 AD ‘s-Heerenberg

Scroll naar boven
Close
Tags