Parkbos de Plantage

Een wal ligt rondom Huis Bergh en daarachter ligt de Plantage. Het parkbos de Plantage is in de 18de eeuw aangelegd.

U kunt in het historische parkbos heerlijk wandelen. Het park heeft 2 hoofdlanen die elkaar kruisen. Vanaf het ene pad kijkt u uit op de stiftskerk van Hoog-Elten en vanaf het andere pad op de St. Martinikerk van Emmerik. In de plantage staan eiken uit het jaar 1785. Tevens staan er oude Douglas-sparren, Japanse Lariksen en veel rododenrons. Ook komen er zeldzame planten voor, zoals: de bosanemoon, de gevlekte aronskelk, bosklaverzuring en dalkruid.

Kaatsbaan

Vroeger werd het terrein tussen het kasteel en de Plantage de Vynckenborch genoemd. Graaf Willem liet in 1560 een kaatsbaan aanleggen in dit gebied. Deze was gevestigd in een langgerekt gebouw, omdat de kasteelbewoners graag binnen kaatsten.

Via de brug was de kaatsboen toen en nu bereikbaar. In 1943 is het huis De Kaatsbaan geheel gerestaureerd en is nu opgedeeld in een aantal woningen. In de 17e eeuw werd in andere delen van de Vynckenborch een tuin met een moestuin aangelegd. Ook kwam er in de 18e eeuw een doolhof bij. Achter de Vynckenborch lag grasland en daar werd in de loop van de 18e eeuw de Plantage ingeplant.

Kasteeltuinen ‘Nieuwe Gaard’

Aan het begin van de Plantage liggen de kasteeltuinen. De geschiedenis van deze tuin en de Plantage gaat terug tot 1461. De nog bestaande grote overdekte kaatsbaan werd omstreeks 1560 door graaf Willem van Bergh gebouwd.

De Plantage wordt in de loop van de 17e en het begin van de 18e eeuw verder uitgebreid en verfraaid tot een luxe en indrukwekkende tuinaanleg in geometrische stijl.

Restauratiewerkzaamheden

Het herstel van de tuinen maakte deel uit van een groot geheel: het herstellen van de zichtlijn vanaf de Kaatsbaan, door de Nieuwe Gaard en door het Sterrenbos naar de toren van de St. Georgkerk te Emmerik. Inmiddels zijn beide zichtlijnen hersteld.

De tuinen kunnen in herstelde staat meedoen met het toeristische aanbod van Huis Bergh. Hierbij kunt u denken aan een audiotour door tuin, in combinatie met kasteelbezoek. Ook voor groepsontvangsten, rondleidingen, concerten en kleinschalige evenementen in het kader van living history zijn de tuinen geschikt. De historische buitenplaats van Huis Bergh heeft aan toeristische waarde gewonnen door het kasteel en de tuin weer in eenheid te brengen. Voor de toekomst zal de buitenplaats als een geheel blijven bestaan.

Bron: Huis Bergh

Scroll naar boven
Close
Tags