Nieuwe avonturen met een collectie

In 2019 zijn een aantal belangrijke stukken uit de rijke middeleeuwse collecties van Huis Bergh onder de loep genomen door een twaalftal wetenschappers. De wetenschappers komen uit heel Nederland en uit het buitenland. In de tentoonstelling ‘Nieuwe Avonturen met de collectie’ staan hun bevindingen centraal.

De tentoonstelling weergeeft wat er nog allemaal te ontdekken is aan wetenswaardigheden en achtergronden van collectiestukken. Prof. dr. Henk van Os geeft in de introductiefilm een toelichting op de tentoonstelling.

De tentoonstelling

Voor onderzoekers zijn de bijzondere collecties laatmiddeleeuwse kunst van Huis Bergh een onuitputtelijk onderzoeksthema. De rode draad van de tentoonstelling wordt gevormd door de resultaten van hun onderzoek. De tentoonstelling kunt u bewonderen in de tentoonstellingszaal, Antoniuszaal, de Troonzaal en de Italiaanse kamer.

In de Italiaanse kamer kunt u paneelschilderkunst bewonderen uit de 14de en 15de eeuw. Bovendien staan er 2 paneelschilderijen van Vittore Crivelli. Andere panelen van hetzelfde altaar zijn getraceerd, zodat een indrukwekkende reconstructie van het altaar van Vittore Crivelli gemaakt kon worden.

In de Antoniuszaal staan bijzondere stukken van Limoges-email. Speciaal voor deze tentoonstelling wordt het schilderij genaamd ‘De levensloop van de vrouw’ van Frans Floris de Vriendt gerestaureerd en onderzocht. Ook wordt het schilderij ‘Veertien heiligen’ is gerestaureerd en in haar nieuwe gedaante is het schilderij te bewonderen in de Troonzaal.

Een verrassende vete

Aandacht wordt in de tentoonstellingszaal geschonken aan de vete tussen de heren van Wisch en van Bergh. Dit gebeurt aan de hand van archiefstukken uit het eigen huisarchief. De vete is ontstaan, nadat Oswald I van den Bergh in 1486 de halve heerlijkheid Wisch kocht. In de archiefstukken komen zeer verrassende feiten aan het licht.

Bovendien kunt u in de tentoonstelling zien hoe de laatmiddeleeuwse religieuze kunst een inspiratiebron vormde voor het atelier van Mengelberg. Mengelberg richtte in de 19de eeuw katholieke kerken in.

Belangrijke informatie

De tentoonstelling is te bewonderen tot 13 april 2020.

Tickets

Volwassenen: € 12,00 p.p.
Kinderen van 4 tot 12 jaar: € 7,50 p.p.
Gezinskaart (voor ouders of grootouders met max. 3 kinderen): € 34,50

Wilt u de tentoonstelling niet missen? Bestel dan uw ticket online via www.huisbergh.nl

Locatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
7041 AC ‘s-Heerenberg
Tel: 0314 – 661 281
E-mail: info@huisbergh.nl
www.huisbergh.nl

Scroll naar boven
Close
Tags