Mechteld ten Ham Weekend

Op 19 en 20 augustus kunnen duizenden mensen weer genieten in het centrum van Kasteelstad ’s-Heerenberg van het Mechteld ten Ham weekend . Een fantastisch evenement in ’t prachtige Kasteelstad ’s Heerenberg met het bijzondere kasteel Huis Bergh

Dit jaar is het 30e Mechteld ten Ham weekeinde !

Alle informatie over het programma , wat is er te doen, leest u op de website van Mechteld ten Ham

1.8K Views

Mechteld ten Ham Weekend

In het laatste weekend van augustus is het weer zover, dan wordt het Mechteld ten Ham weekend georganiseerd in ‘s-Heerenberg. Dit evenement is een groots evenement en gedurende een heel weekend staat het dorp ‘s-Heerenberg in het kader van de geschiedenis van Mechteld ten Ham.

Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus wordt in het centrum van Kasteelstad ’s-Heerenberg het Mechteld ten Hamweekend gevierd. 

Wie wat Mechteld ten Ham?

Mechteld ten ham was de weduwe van Henrick Horning, de stadsbode van ’s-Heerenberg. In 1605 werd zij door verschillende dorpsgenoten beschuldigd van hekserij. Dit nadat er diverse vervelende gebeurtenissen in de stad hadden plaatsgevonden die door een gedeelte van de bevolking werden toegeschreven aan Mechteld. Zij verdachten haar er van het boze oog te hebben. Bij de begrafenis van het kind Nieten, waar van werd gezegd dat zij ook hier de hand in zou hebben gehad, worden de beschuldigingen haar teveel en zij vraagt aan de magistraten om te onderzoeken of zij schuldig aan hekserij zou zijn. Verschillende bewoners worden verhoord en leggen een belastende verklaring af. Op haar eigen verzoek wordt zij in de Laak te Azewijn gegooid echter door de lucht die tussen de plooien van haar wijde jurk zit, blijft zij drijven. Mechteld blijft beweren dat zij onschuldig is, maar nadat zij tot twee keer toe flink is gemarteld, komt zij op 25 juli 1605 op de brandstapel. Hiermee is zij één van de laatste vermeende heksen die in het toenmalige Nederland op de brandstapel de dood vond. Haar standbeeld is in ’s-Heerenberg nog steeds te bewonderen. Met een beschuldigende vinger wijst zij richting het kasteel omdat Graaf Herman van den Bergh had beloofd haar in bescherming te nemen echter dit niet heeft gedaan.

Het programma:

Zaterdag 20 augustus:

Eternal singers
van 13:00 t/m 16:00 Voorburg Huis Bergh
Gouden Handen Markt
van 11:00 t/m 17:00 uur Hofstraat en Hof van Bergh
Spirituele klank- en welzijnsbeurs
van 12.00 t/m 17.00 uur zalencentrum de Gracht, Marktstraat 1 te ‘s-Heerenberg.
Het Fluisterwoud,
van 13:00 t/m 16:00 in de Plantage achter Huis Bergh.

Zondag 21 augustus:

Braderie
van 12:00 t/m 17:00 Binnenstad
Nazaten van Mechteld
van 12:00 t/m 17:00 Hofstraat, Voorburg
Roofvogelshow
Oude ambachten
van 12:00 t/m 17:00 Hofstraat
Muziek en re-enactors trekken rond Korenfestival Pancratiuskerk
van 13:00 t/m 16:00

Contactgegevens

Stg. Mechteld ten Ham
Secretariaat Peeskesweg 12
7041 CB, ‘s-Heerenberg
06-30222647
mechteld@mechteldtenham.nl
www.mechteldtenham.nl

0 View
Scroll naar boven
Close
Tags